Původně italský kávový nápoj připravený pomocí stoje na espresso tlakem horké vody oproti dávce kávy umleté na správnou hrubost.
Výsledkem tohoto procesu je emulze vody a kvalitních aromatických olejů pocházejících z kávového zrna. Objem správného epsressa je 25-35 ml, má silnou chuť i aroma, je rychle stravitelné a rozhodně se mu neříká preso, ani malé preso a už vůbec ne piccolo.
Nejedná se o žádný zvláštní nebo speciální druh kávy. Není to totiž nic jiného, než úplně běžná kávová zrna před pražením.
Tmavou barvu kávy jak ji známe dodá právě až pražení kávy. Zelenou kávu vyhledávají ti, kteří si ji chtějí sami zkusit pražit, případně příznivci zajímavých diet. Zelená káva totiž obsahuje mnoho antioxidantů, které zabraňují vstřebávání cukrů z potravy a jejich přeměnu na tuky.