Původně italský kávový nápoj připravený pomocí stoje na espresso tlakem horké vody oproti dávce kávy umleté na správnou hrubost.
Výsledkem tohoto procesu je emulze vody a kvalitních aromatických olejů pocházejících z kávového zrna. Objem správného epsressa je 25-35 ml, má silnou chuť i aroma, je rychle stravitelné a rozhodně se mu neříká preso, ani malé preso a už vůbec ne piccolo.
Je skvělé, že je dnes možné koupit do domácnosti kávovar, na kterém lze připravit espresso ve srovnatelné kvalitě jako v kavárně či dobré restauraci. Problém, na který uživatelé často naráží spočívá v tom, že ten kávovar to sice umí udělat velmi kvalitně, ale ne pouhým stisknutím jednoho tlačítka.
Často jsme se setkali s tím, že v domácnostech stojí stroj, který majitelé neumí využívat naplno. Výsledkem je potom průměrná až nezajímavá káva a velké zklamání. Je přitom škoda odnést dobrý stroj do bazaru a nahradit jej jednotlačítkovým automatem. Dobrým strojem se totiž dobrou kávu můžete naučit poměrně snadno připravit, ale z automatu nikdy nic jiného než šedý průměr nepoteče.
Pro přípravu skvělé kávy doma, stejně jako v kavárně, je potřeba mít nejen dobrou surovinu. Je nutné mít možnost kávová zrna čerstvě umlít, mít pod kontrolou hrubost toho mletí, je třeba kávu dobře nadávkovat a možnost ovlivnit i množství použité vody na porci, respektive dobu extrakce kávy. Potom je již potřeba pouze pochopit souhru těchto faktorů a získat trochu cviku.
Ten cvik můžete získat prostřednictvým našeho kurzu Domácí barista. Na kávovaru Catler/Sage 8012/8013 Vás naučíme připravit i doma či v kanceláři nejen skvělé espresso, ale i cappuccino s dokonalou pěnou.
Jak kurz Domácí barista probíhá?
- víme, že Váš čas je drahý, nabízíme Vám možnost zrealizovat jej přímo u Vás doma či ve firmě
- podle domluvy použijeme Váš kávovar, či přivezeme náš stroj, stejně tak přivezeme i zrnkovou kávu a mléko
- popíšeme si jednotlivé části kávovaru a jejich funkce, doporučíme i jejich údržbu
- krom teorie přípravy kávy se budeme věnovat hlavně praxi: přípravu kávy Vám předvedeme, ale především si ji vyzkoušíte Vy sami, tolikrát, kolikrát bude potřeba
- zaměříme se na přípravu klasického espressa a šlehání mléka pro přípravu cappuccina
- a samozřejmě budeme připraveni i na Vaše dotazy ohledně kávy
Catler/Sage 8012/8013
Jedná se o pákový kávovar pro domácnosti a malé firmy, na kterém lze bez problémů připravit i několik desítek káv denně. Je vybaven integrovaným mlýnkem kávy, funkcí šlehání mléka, pracuje bez připojení na vodu a odpad, je tedy snadno mobilní, prakticky mu stačí pouze připojení do elektrické sítě.
Uvažujete o nákupu takového kávovaru do domácnosti či kanceláře?
Přijedeme k Vám s naším kávovarem, na kterém si vše ukážeme.
Zakoupili jste takový kávovar nový, nebo jej máte doma a plně jej nevyužíváte?
Vše Vám předvedeme na Vašem kávovaru.
Cena kurzu 2.500,- Kč zahrnuje:
- práci baristy v rozsahu trvání kurzu cca 3 hodin
- případné zapůjčení kávovaru Catler 8012 nebo 8013 pro potřeby kurzu
- kávu a mléko pro potřeby kurzu
- aby bylo školení efektivní, je třeba věnovat se účastníkům intenzivně, z tohoto důvodu je počet účastníků jednoho kurzu limitován na 1-5 osob
- dopravu v rámci Prahy, od hranic Prahy účtujeme 10,- Kč za 1 kilometr
Pokud jste investovali do kávovaru, který je schopen dělat kávu na špičkové úrovni, tak mu to dovolte ;-)