-
Pražení kávy
Nejedná se o žádný zvláštní nebo speciální druh kávy. Není to totiž nic jiného, než úplně běžná kávová zrna před pražením.
Tmavou barvu kávy jak ji známe dodá právě až pražení kávy. Zelenou kávu vyhledávají ti, kteří si ji chtějí sami zkusit pražit, případně příznivci zajímavých diet. Zelená káva totiž obsahuje mnoho antioxidantů, které zabraňují vstřebávání cukrů z potravy a jejich přeměnu na tuky.
Ze zelených kávových zrn dělá typickou "černou kávu" až proces pražení.
K tomu dochází vysokou teplotou v přístrojích různé velikosti - od malých třeba na několik málo kil zelené kávy pro malé kavárny, až po průmyslové pražírny. Pražením ztrácí káva na hmotnosti a jeho způsob rozhoduje o výsledných vlastnostech kávových zrn. Světle pražená káva je obecně kyselejší, v hodně tmavé kávě zase dominuje hořkost.