-
Pražení kávy
Jedná se o nejmenší italskou kávu, jaká se obvykle připravuje.
Vzniká z dávky pro klasické espresso, tedy obvykle z cca 7-8 gramů mletých kávových zrn. Je však zkráceno při své přípravě, a to zhruba na poloviční množství espressa. Během extrakce se totiž nejvýraznější a nejkvalitnější látky z kávy louhují na úplném začátku a postupným protékáním horké vody se tyto látky ředí. Ristretto je káva pro opravdové milovníky.
Ze zelených kávových zrn dělá typickou "černou kávu" až proces pražení.
K tomu dochází vysokou teplotou v přístrojích různé velikosti - od malých třeba na několik málo kil zelené kávy pro malé kavárny, až po průmyslové pražírny. Pražením ztrácí káva na hmotnosti a jeho způsob rozhoduje o výsledných vlastnostech kávových zrn. Světle pražená káva je obecně kyselejší, v hodně tmavé kávě zase dominuje hořkost.