Tento francouzský výraz bychom mohli přeložit jako káva s mlékem.
A při troše tolerance bychom caffé au lait mohli označit jako ekvivalent italského caffé latté. Tento nápoj se obvykle připravuje ve Francii k snídani, na rozdíl od italského kávového nápoje však ne do sklenice, ale do velkého šálku. Poměr kávy a horkého mléka je zhruba vyrovnaný. Káva obvykle nepochází z espressa, ale jedná se o kávu filtrovanou.
Jedná se o moderní způsob přípravy kávy založené na práci s mlékem, resp. s mléčnou pěnou.
Týká se tedy nápojů jako je například cappuccino či caffé latté. Pojem art v názvu označuje umění tvořit, tedy vlastně malovat, obrazce zručným naléváním do správně našlehané mléčné pěny na hladině espressa. A nejedná se pouze o lísteček či srdíčko, díky trpělivému tréninku dokáže barista malovat i velmi nápadité a složité obrázky.