Původně italský kávový nápoj připravený pomocí stoje na espresso tlakem horké vody oproti dávce kávy umleté na správnou hrubost.
Výsledkem tohoto procesu je emulze vody a kvalitních aromatických olejů pocházejících z kávového zrna. Objem správného epsressa je 25-35 ml, má silnou chuť i aroma, je rychle stravitelné a rozhodně se mu neříká preso, ani malé preso a už vůbec ne piccolo.
Kávu většina lidí pije právě kvůli jejímu obsahu Kofeinu, alkaloidu, který je v ní přirozeně obsažen.
Kofein, který právě po kávě získal i své jméno, je bílá krystalická látka, která má na naše tělo povzbuzující účinek. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější přírodní stimulant na světě. Na kofeinu je možné si vytvořit závislost. Správně připravené espresso, obsahuje tolik kofeinu že dokáže povzbudit organismus na přibližně patnáct minut.