-
Frenchpress
Původně bujně žijící strom či keř pochází z Afriky, přesněji z Etiopie.
Dnes je kultivovaný do kávových plantáží. Řadíme jej mezi ovoce a i jeho plody ovoce připomínají - konkrétně třešně, svým vzhledem i barvou. V každém plodu se nachází dvě zelená kávová zrnka. Rostliny se dožívají věku až třiceti let, nejplodnější jsou však zhruba po pěti letech, kdy dávají až 2,5 kilogramu zelené kávy.
Jednoduchý a levný způsob, jak si připravit tak trochu lepší kávu.
Jedná se o konvici, do které vložíme příslušné množství mleté kávy. Tu zalijeme horkou vodou, obvykle se hovoří o 93°C. Jednoduchým sítkem "uzavřeme" konvici a stlačíme jej ke dnu nádoby, následně kávu slijeme do druhé konvice. Tím se odfiltruje od kávy sedlina, vznikne tak nápoj zdravější, protože není zatížen dlouhým louhováním nežádoucích látek.