-
Džezva
Jedná se o nápoj z kávy, irské whiskey a smetany.
Interpretací tohoto nápoje může být několik, ten snad nejtradičnější můžeme ochutnat v Buena Vista Cafe v San Franciscu. Zde je cukr zalitý silnou filtrovanou kávou, následně doplněnou o whiskey Tullamore Dew a smetanu lehce ušlehanou v šejrku. Irská káva je servírovaná do typické skleničky na stopce a pije se bez lžičky.
Džezva, jinak také Ibrik, je kovová nádoba s dlouhým uchem, pro přípravu Arabské u nás častěji Turecké kávy.
Jedná se o přípravu s dlouhou tradicí a přesně daným postupem, včetně zásadního velice jemného až prachového mletí zrn. V tradiční přípravě se často využívá vaření v horkém písku na speciální plotně. V metodě přípravy kávy v džezvě se konají i mezonárodní soutěže.