-
Caffé Macchiato
Káva bez kofeinu, je běžná káva, která prošla procesem odkofeinování.
Metody jak zbavit kávové zrno jeho přirozeného obsahu kofeinu jsou dvě a obě mají účinnost přibližně 97%. Metoda evropská která zanechá v kávě chemickou pachuť a metoda Švýcarská vodní, která z kávového zrna odplaví velkou část chuťově prospěšných látek. Bezkofeinová káva ale naopak může umožnit konzumaci kávy i lidem se srdečními obtížemi, právě kvůli obsahu kofeinu do dvou procent.
Tento italský výraz znamená skvrnitý či kropenatý, a označuje espresso doplněné o malé množství mléčné pěny, které je výrazně menší než u cappuccina.
Caffé macchiato se proto servíruje v klasickém "malém" šálku na espresso. Tradičním způsobem bylo espresso doplněno lžičkou mléčné pěny, v současné době je obvyklejší, že barista naplní pěnou šálek až po okraj, přičemž může aplikovat i latté art.