-
Caffé au Lait
Jednoduchý a levný způsob, jak si připravit tak trochu lepší kávu.
Jedná se o konvici, do které vložíme příslušné množství mleté kávy. Tu zalijeme horkou vodou, obvykle se hovoří o 93°C. Jednoduchým sítkem "uzavřeme" konvici a stlačíme jej ke dnu nádoby, následně kávu slijeme do druhé konvice. Tím se odfiltruje od kávy sedlina, vznikne tak nápoj zdravější, protože není zatížen dlouhým louhováním nežádoucích látek.
Tento francouzský výraz bychom mohli přeložit jako káva s mlékem.
A při troše tolerance bychom caffé au lait mohli označit jako ekvivalent italského caffé latté. Tento nápoj se obvykle připravuje ve Francii k snídani, na rozdíl od italského kávového nápoje však ne do sklenice, ale do velkého šálku. Poměr kávy a horkého mléka je zhruba vyrovnaný. Káva obvykle nepochází z espressa, ale jedná se o kávu filtrovanou.