-
Barista
Nedílnou součástí výbavy profesionální kavárny i každého domácího milovníka kávy je mlýnek.
Kávu připravujeme z čerstvě umletých kávových zrnek. Zvláště na espresso se doporučuje káva na požadovou hrubost mlít každou porci "na minutku". Na každý způsob přípravy kávy je vhodné trochu jiné mletí. Profesionální barista ladí mlýnek každý den, o ideálním stupni hrubosti rozhodují totiž i takové detaily jako je počasí.
Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.