Původně italský kávový nápoj připravený pomocí stoje na espresso tlakem horké vody oproti dávce kávy umleté na správnou hrubost.
Výsledkem tohoto procesu je emulze vody a kvalitních aromatických olejů pocházejících z kávového zrna. Objem správného epsressa je 25-35 ml, má silnou chuť i aroma, je rychle stravitelné a rozhodně se mu neříká preso, ani malé preso a už vůbec ne piccolo.
Člověk, který se zabývá přípravou kávy, se nazývá barista.
Není to však jen prázdné označení, nejedná se o někoho, kdo pouze "vaří" kávu, vždy by se mělo jednat o odborníka. V kavárně je to člověk, který zodpovídá za kvalitu připravených nápojů, vybírá kávu, je zodpovědný za její správnou přípravu. Baristou se člověk nestane ze dne na den, je potřeba nejen dostatek zkušeností, znalostí, ale i talent.