-
Americano
Nápoj skládající se ze tří částí, které by měly být zhruba ve stejném poměru: jedná se o espresso, horké mléko a mléčnou pěnu.
Tato káva je připravována do typických, spíše širších, šálků miskovitého tvaru a jedná se o typický snídaňový nápoj. Jedno italské zaklínadlo dokonce praví, že Ital cappuccino pije pouze dopoledne. Správné cappuccino má takovou teplotu, že jej můžeme hned pít. A skořice na něj nepatří.
Jedná se o způsob přípravy kávy, který vyhovuje milovníkům opravdu velkých "bazénů" kávy.
Je velmi jednoduchý a jde v podstatě o jedno: naředit espresso na téměř libovolnou velikost. Má však jedno veliké úskalí - americano musí být připraveno skutečně naředěním horkou vodou. Kdyby na veliký objem bylo espresso připraveno neúměrně dlouhou extrakcí, vyloučily by se do nápoje i nežádoucí látky a zatěžující alkaloidy.