-
Americano
Jedná se o moderní způsob přípravy kávy založené na práci s mlékem, resp. s mléčnou pěnou.
Týká se tedy nápojů jako je například cappuccino či caffé latté. Pojem art v názvu označuje umění tvořit, tedy vlastně malovat, obrazce zručným naléváním do správně našlehané mléčné pěny na hladině espressa. A nejedná se pouze o lísteček či srdíčko, díky trpělivému tréninku dokáže barista malovat i velmi nápadité a složité obrázky.
Jedná se o způsob přípravy kávy, který vyhovuje milovníkům opravdu velkých "bazénů" kávy.
Je velmi jednoduchý a jde v podstatě o jedno: naředit espresso na téměř libovolnou velikost. Má však jedno veliké úskalí - americano musí být připraveno skutečně naředěním horkou vodou. Kdyby na veliký objem bylo espresso připraveno neúměrně dlouhou extrakcí, vyloučily by se do nápoje i nežádoucí látky a zatěžující alkaloidy.