Kávu většina lidí pije právě kvůli jejímu obsahu Kofeinu, alkaloidu, který je v ní přirozeně obsažen.
Kofein, který právě po kávě získal i své jméno, je bílá krystalická látka, která má na naše tělo povzbuzující účinek. Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenější přírodní stimulant na světě. Na kofeinu je možné si vytvořit závislost. Správně připravené espresso, obsahuje tolik kofeinu že dokáže povzbudit organismus na přibližně patnáct minut.
Jedná se o odrůdu kávovníku statného, který nám dává sice menšinovou, ale přesto velmi významnou část světové kávové produkce.
Její zrnka jsou menší než u populárnější arabiky, mají daleko vyšší obsah kofeinu a výraznou hořkost. Menší část robusty se obvykle přidává do italských kávových směsí, kde vyvažuje kyselost arabiky. Ač pochází z Afriky, je velmi rozšířená ve Vietnamu, stojí i za typickou vietnamskou silnou kávou.